Schwalenberg

de geboorteplaats van de voorvaderen Blome

Schieder-Schwalenberg is een plaats in de Duitse  deelstaat Noord-Rijnland Westfalen , gelegen in het district Lippe . De plaats heeft ongeveer 9300 inwoners Oppervlakte : 60,07 km² Bevolking : 9287 (31-12-2005) Bevolkingsdichtheid : 155 inwoners per km²   Geografische ligging : 51° 53' N9° 11' O

Geschiedenis: Schwalenberg heeft zijn economische bloei in de 16e eeuw te danken aan het zorgvuldig uitgestippelde beleid van drost Heinrich von Mengersen. In 1231 wordt halverwege het huidige Schwalenberg op de berg een burcht gebouwd. Deze gebeurtenis is vastgelegd in een oorkonde, waarin graaf Volkwin III genoemd wordt als de stichter.

Onder de bescherming van de burcht ontstaat een kleine nederzetting. Anders dan in die tijd gebruikelijk is, wordt het dorp beschermd door een ondoordringbare doornenheg. Er werd afgezien van de bouw van een muur of een aarden wal. Het prachtige in vakwerk uitgevoerde stadhuis en de talrijke burgerwoningen uit de 16e eeuw bepalen het huidige stadsbeeld. Dit is het beste te zien wanneer men de moeite neemt om de Schwalenburg te beklimmen. De beloning is de Rolandfiguur op de binnenplaats, het zicht op de daken van de schilderachtige oude binnenstad en het panorama-uitzicht over het Schwalenberger Land. In de eerste helft van de 20ste eeuw oefent Schwalenberg grote aantrekkingskracht uit op kunstenaars die slechts op een steenworp afstand van het stadhuis woonden en werkten in de kunstenaarswoning. De façade hiervan verdient bijzondere aandacht. De grote figurengroepen stammen uit het jaar 1931.

De sympathieke veelzijdigheid in het Lippische Land komt goed tot uiting in Schieder-Schwalenberg. Deze stad ligt ingebed in het middelgebergtelandschap in het zuidoosten van het Lippische Land. Er wonen bijna 10.000 mensen in de schilder- en klederdrachtenstad, die tot het bestuursdistrict Lippe behoort. In het begin van de 20ste eeuw heeft zich in het dorp een kunstenaarskolonie gevestigd. De kunstenaars werden geïnspireerd door het bijzondere licht en de idyllische ligging. De in deze tijd ontstane kunstwerken sieren ook nu nog de stad.

De Schwalenberger Zomeracademie, waar in kunst geïnteresseerde bezoekers onder professionele begeleiding diverse kunsttechnieken kunnen leren, is tot ver buiten de regio bekend. De Kunstnacht, met kleinkunst, variété en livemuziek is een spectaculair hoogtepunt. Tijdens het "Schwalenberg Trachtenfest", een klederdrachtevenement, straalt Schieder-Schwalenberg internationale charme uit. Dansgroepen uit verschillende Europese landen geven het dorp dan een prachtig veelkleurig aanzien.

Een wandeling door de historische dorpskern krijgt 's avonds een extra dimensie, omdat dan de nachtwaker zijn ronde doet door de straten en steegjes. Het dorp biedt ook veelbelovende recreatiemogelijkheden voor wandelen en fietsen. Watersportliefhebbers kunnen hun hart ophalen in en op het meer Schiedersee.

Het huidige stadje Schwalenberg De Stad Schieder-Schwalenberg ontstond 1970 uit de samenvoeging der voormalige zelfstandige gemeente Schieder met Glashütte, Siekholz, Brakelsiek, Lothe, Ruensiek, Wöbbel en de Stad Schwalenberg.

Op 23 augustus 2006 zijn wij naar Schwalenberg geweest en hebben daar foto's gemaakt. we zijn binnen in het oude gemeentehuis geweest en hebben foto's gemaakt van de muurschilderingen.